Nuffnang - klik a'd > a'd klik blik tabung anda

Mai Mai Follow

20 December, 2011

55th entry> X'mas

Krismas is coming......
Merry Christmas to my friend have A GREAT HOLIDAY ya....




Adzani Adnan Quote
: Holiday yeeeaaaaaaahhh......




I am ...
Adzani aka a'd...


14 December, 2011

54th entry > Preggie News

jam berganti jam...
hari berganti hari...
minggu berganti minggu...
bulan berganti bulan...
tahun berganti tahun....

our friendship being more stonger yup amin... semoga kita semua sentiasa berhubung walaupun jauh / dekat.... ( sob..sob.. mcm nk emosi la pulak kn.. :P )

pabila usia menginjak ke atas 25 tahun masing2 dh mula ke arah yg lebih matang
* kerja yang lebih bagus
* berkeluarga
* menjana pendapatan lebih
* aset bertambah ( rumah / kereta )

C'portion Familia semakin berkembang...

- Hanem > Azizah Almarwan & Abdul Mulk Almarwan
- Nadia > Muhammad Afizal
- Zura > preggie....

- 18 dec 2010 - zura & alang -

beberapa hari lagi genap setahun usia perkahwinan.. alhamdulillah dengan kurnia Allah SWT khabar berita gembira dari BFF yg die preggie 8 weeks..

Murah rezki hendaknya my dear,
Jaga diri......

Perkenalan kita makan tahun, dari sekolah rendah ke sekolah rendah sehinggalah kamu sudah berkahwin, thank for being a good friends sbb sanggup datang jauh dari Putrajaya just to inform me that ur preggie my dear.. :) .. terharu...

Terima Kasih sebab :
:: dari dulu sudi share everything with me
:: sama2 sediakn persiapan kawen
:: trust me for being ur photographer on ur weddings day
:: sudi dengar bebelan ku....

muuaaaahhh ~ luv ya






Adzani Adnan Quote
: Kawan senang & susah sentiasa ada, kalau kita pandai membawa diri dlm keadaan sekililing


I am ...
Adzani aka a'd...






13 December, 2011

53rd entry > Nuffnang


Confius Y my Nuffnang "NOT WORKING"
hmmm.......




Adzani Adnan Quote

: try new things

I am ...
Adzani aka a'd...

10 December, 2011

52nd rentry > Weddings

Alhamdulillah,
Musim perkahwinan antara kawan-kawan kembali menjelma dan terima kasih Mariana sebab percaya Ad tuk ambil gambar kahwin....

We friends since high school, not so close but u are my close friend of mine.

After school we still keep in touch and when you are getting engaged i take your for photo just for fun... and its continue this years alhamdulillah > wedding photo...

Enjoys some shoot kawan-kawan...
More will be upload at my fb & Ranthing ...

26-27 hb November 2011 saksi segalanya ^^v


Mariana & Adenan
- semoga sentiasa bahagia & mendampingi each other each day -
hehehe.. ambil gambar kahwin ni kena la "jiwang skit" :P

Level 6
- tempat persiapan untuk semua acara dari
akad nikah > malam berinai > sanding keesokan harinya -

Tasik Kelana Jaya
- Outdoor photshoot was being held -




Adzani Adnan Quote

: Another wedding job ^^v

I am ...
Adzani aka a'd...

08 November, 2011

51th entry > I LOVE BAZAAR

Minggu lepas minggu percubaan pertama buka booth di I LOVE BAZAAR, Subang Parade
Alhamdulillah , walaupun kebanyakan orang pulang ke kampung beraya ( my mistake, x check date tu cuti raya haji) tp still dapat cover sewa plus tolak parking and minyak masih lagi untung :)
.................................................................................


MY PRODUCT : FELTRO FELT

i manage to do some stuff eventhoung bulan Nov bulan yang banyak kerja.
Hair clips, Hp Pouch, Keychain, Hp Strip, Headband.

I'm planning to do more stuff after this.
So i will try to google new design
.............................................................................



MY COUSIN STUFF : DESTAR KENCHANA

My cousing selling key & accecories
( necklace, bangle, earring )
.........................................................................

OUR BOOTH

Thanks a lot to those yang datang famili, friends shopping & lepak"ing"
Memeriahkan lagi booth kami yg xseberapa ini. Joooom ber"bazaar" lagi ~weeehuuu.....








Adzani Adnan Quote

: Peemulaan yang baik untuk berniaga -

I am ...
Adzani aka a'd...

30 October, 2011

50th entry > HOOOooyeaah Wed's


Last week A'd menjengah ke negeri Pulau Pinang....
HoyEAAAhhhh... its been so long xbalik sana ( mum side )
so amik kesempatan wedding my officemate tuk pegi sne..



- I Luv Ferry - I Luv Beach - I Luv Penang -
Date : 22. 10 . 2011 Place : Evergreen Hotel Penang Event : Gina & Ivan Weddings


doorgift from hotel to me :)

Stay semalam di PPIsland cuma dalam masa 15-20minit ke hotel majlis Gina, unless x tau jalan then akan amik masa yang lama. Evergreen Hotel bertentangan dengan laut & berdekatan Gurney Walk (if xsilap nama tempat lepak nih. ) Malam sangat lah "happening" for family and friends.

my officemate

standing : mei ling, jessie, me, nicole (marcom dept)
sitting : chuah, isaac, ray (marketing & retail dept)

my officemate

standing : mei ling, justine & gf, Miki
sitting : mrs yong, chaik, jessie, jasslyn, nicole

Gina & Ivan

Presesenting the beautiful bride & handsome groom. Tema Gina macam a bit Hindustani. hehehe.... But the dress sgt suit her.. dari riak muka boleh nmpk Gina sangat happy and bahgia.
I wish u a bless year my dear...
Happy Weddings Day





Adzani Adnan Quote

: Tips Gambar : Always take photo small2 item and deco :)

I am ...
Adzani aka a'd...




20 October, 2011

49th entry > Destar Kenchana

Would like to introduce Destar Kenchana
my cousin Norzizi Zulkifli headscarf




Adzani Adnan Quote

: Perniagaan adalah salah satu sumber rezeki yang insyallah menguntungkn

I am ...
Adzani aka a'd...





10 October, 2011

48th entry > Mengingat اَللّهُ

Satu mnit mengingat اَللّهُ .
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Untuk mengingat اَللّهُ

Langkah 1:
Sebutlah dengan sepenuh hati dan lidah yang fasih:
سُبْحَانَ اللَّهِ
وَالْحَمْدُ لِلَّهِ
وَلاَ اِلَهَ اِلاَّ اللّهُ
اَللّهُ اَكْبَرُ
لاَ اِلَهَ اِلاَّ اللّهُ مُحَمَّد الرَّ سُوْل اللّهِ
اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى سيّدنامُحَمَّدٍ وَ عَلَى آلِ سيّدنا مُحَمَّدٍ

Langkah 2:
Hayatilah sedalamnya akan makna ayat demi ayat, perkataan demi perkataan

Langkah 3:
Forward pesan ini kepada sekurang-kurangnya 7 orang yang anda kasihi.

Hasil 1:
Dalam tempoh satu jam anda telah berjasa mengajak mereka untuk mengingat,berdoa dan bermunajat kepada اَللّهُ SWT.

Hasil 2:
Dalam tempoh satu jam anda telah berjasa mengajak mereka untuk mengingat,berdoa kepada Nabi Muhammad SAW

Hasil 3:
Dalam masa satu jam sekurang-kurangnya 7 orang telah mendoakan kesejahteraan untuk kita dan di-AMIN-kan oleh para Malaikat...:)

Ya Allah
Ya Rahman
Ya Rahim
Ya Malik
Ya Qudus
Ya Salam
Ya Mu'min
Ya Muhaimin
Ya 'Aziz
Ya Jabbar. Ya Mutakabbir
Ƴǡ Salam
Ƴǡ hayyu
Ƴǡ Qoyyum
Ƴǡ Sami'
Ƴǡ RozaQ
Ƴǡ Mughni
Ƴǡ Malikal mulki
Ƴǡ Dzal djalalilwalikrom
Ƴǡ Ghoffar
Ƴǡ Mujiib
Copy & paste Asma اَللّهُ as new post اِ نْ شَآ ءَ اللّهُ pahala bertambah sesama blogger .


Adzani aka A'd




Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

19 September, 2011

47th entry > ♥ l o v e ♥

People born in:

January. ♥ are bold and alert

February ♥ are lucky and loyal

March ♥ are Naughty and Genius

April ♥ are caring and strong

May ♥ are Loving and practical

June ♥ are Romantic and curious

July ♥ are Adventurous and honest

August ♥ are Active and hardworking

September ♥ are Sensitive and pretty

October ♥ are Stylish and friendly

November ♥ are Nice and creative

December ♥ are Confident and freedom loving

Which one is you??


Agak-agaknya sama ke broadcast message bbm ni dgn karakter korang :)



Adzani adnan quote:
Sekadar berkongsi jgn pula ada yg terlalu taksub dgn benda2 mcm kay blogger

I am adzani aka a'd
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

18 September, 2011

46th entry> Isu yg sentiasa SEMASA

Salam Raya Blogger ;D

Di hari yang mulia ni ramai la juga rakan & saudara mengambil kesempatan utk bertunang & bernikah. And as usual lah "soalan cepumas" menerjah ;p

YES I know ini lah lumrah alam

Single » in a relationship
In a relationship » bertunang
Bertunang » kahwin
Kahwin » 1st baby
1st baby » 2nd baby

Especially I'm the only girls in the family yg belum married so soalan cepumas nih dh jdk bahan so every meeting point either family lah, friends lah , perbedaannye de way they asking

Kadang2 tu rasa mcm nk marah pun ada tp , hmmmmm....senyum jela kn kn kn

||» janganlah because all the child in ur family dh married, u always asking others anak dara org

||» janganlah sbb dh kahwin senang2 je ask others people to kahwin (lagi2 yg kawin "basuh kaki")

Bukan nk bermusuh / bermasam muka, jodoh ditangan Nya

And again YES kami semua (yang belum berkahwin) sentiasa mencuba dan berdoa untuk di temukan jodoh dan dipermudahkn step seterusnya.
Setiap org ada cara mereka sendiri:

«|| Mungkin satu pihak ingin betul2 stabil sebelum melangkah ke alam perkahwinan

«|| Mungkin perancangan yg dibuat merangkumi perkara selepas berkahwin (contohnya rumah)

«|| Mungkin juga kurang berkemampuan makanya harus mengumpul duit

Jadi wahai semua "kepochi" harus bertempat :)

Adzani Adnan quote :
Untuk ingatan diri sendiri juga mengurangkan soalan sensitif bagi yg sudah berkahwin (ble nk ada baby)

I am adzani aka a'd
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

10 September, 2011

45th entry > Small Surprise

Makan Besar?? WOW... any celebration ka.? -tett...
No lah.. xde plan pun... cme nk teman encik lunch...
It was surprise by him..
huhuhu....

But seriously i really like the interior restaurant...
jeng jeng jeng........



Sri Ayyuthaya - Thailand ( Damansara Height )

so ble di tgk dri luar exterior & ble masuk dlm interior die pheeeet... kalau lah dapat rumah mcm nih mmg gler "dramatik" okey... (pss.. maaf x amik gmbr..) sbb kayu kayan if dpt rumah mcm nih sure.. SEJUK jak ~huhuhuhu...

Dan apa lagi it time to makan... Sbb perut dh bunyi-bunyian....


Petai

Ni suppose encik makan sorang.. sbb ad mmg xmkn petai.. then he said i should try...
hmmmm.. cobe jela kn.. nice... sbb rangup kot... mcm mkn keropok..
tp xsuke mkn byk2.. portion die agak besar.. or mybe its our mistake jugak sbb xbitau nk small..


Tom Yam Campur

Dah datang makan kedai thailand. for sure la kne order tom yam , klu x.. mmg xsah la mkn kt situ kn... tp kurang pekat.. i means kurang ummp.. dunno la.. its my opinion..

xpo next time, cuba try other food pulok kan..kan..kan..


Udang Goreng Tepung c/w Nenas

Food yang menarik... Sebab ada udang goreng tepung.. then di campur dengan bahan-bahan lain, mcm gajus, nenas, cendawan n etc..

Rasa yang bercampur2 so menarik untuk di nikmati beramai2..


Me ( Tembikai) + Encik ( Kelapa)

op coz la kne ada air kn... kang tercekak pulak... hahahahahahah
tapi ad rse air buah die biasa2 aja...
xde la super duper berserat sgt dgn buah2an kn..
namun memuaskan hati yew.. huhuh ~






pss... thanks encik for de surprise.. I loikke ~okey..




Adzani Adnan Quote

: Mencuba pelbagai rasa makanan - kali ni rasa petai.. hehehehe

I am ...
Adzani aka a'd...



03 September, 2011

44th entry> Why ?

Question : Kenapa sekarang kita x chatting mcm dulu lgi

Mode : sad :'(
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

26 August, 2011

43th entry > Ghaye



Hari Raya Kembali Lagi..
Tahun 2011....

Pejam celik pejam celik..
Sekejap betul masa berlalu..
Awal bulan baru nk masuk puasa , akhir bulan akan bertemu Syawal pula.. :)

Dikesempatan ini Ad ingin memohon 10 jari..
Memohon maaf jika ada yang terasa diatas segala perbuatan ini ,
samada segaja atau pun tidak...

Blogger : Thanks to follewer yang semakin bertambah hari demi hari..

Kawan-kawan : Enjoys hari raya okey ( 0-0 )







Adzani Adnan Quote

: Berakhirnya Ramadhan menjelma hari kemenangan... Insyallah

I am ...
Adzani aka a'd...

42th entry > Alhamdulillah :: Part 2 ::

Alhamdulillah hari ni genap berpuasa selama 26 hari . (26 Ramadhan 1432 Hijrah)

Dalam beberapa hari lagi kita semua akan menyambut Aidilfitri.

Macamana dengan persiapan semua blogger-blogger.

Semoga di permudahkan segalanya. Amin…..


Bulan yang penuh rahmat ni, Ad bersyukur sangat sebab beberapa perkara : Part 2 :



PTPTN

Telah lulus UJRAH dan telah memulakan sistem pemotongan gaji . Insyallah dalam tempoh kurang 3 tahun selesai..



TINI

Bertemu kembali rakan kolej TINI yang hanya masuk Saito Kolej untuk satu semester mengisi waktu sebelum menerima mana-mana tawaran sambung belajar. (jumpa melalui Farah – officemate )


IFTAR

Satu :: Tahun ni secara potluck dilakukan di rumah Yan. Masing-masing ada yang membeli ada yang memasak. Maaf kerana hanya sekitar 12 orang yang dapat di jemput kerana rumah Yan yang comel ..


Dua :: Setahun sekali kalau semuanye “free” Kawan-kawan kolej bertemu untuk berkongsi cerita. Kali ini, Mrs Fida bertambah dengan Yusuff yang hensem. Mr Burn dengan isterinya (Ekin) , seperti selalu me, fazli, yatie plus encik.


Tiga :: Bersama keluarga itu HARUS :: destinasi rumah along


Empat :: Tahun pertama berpuasa bersama Encik. Berbuka di restoran.


Sushi Zanmai @ Gardens


Lima :: Kawan-kawan rapat Yana yang semakin rapat denganku. JZ dan ROSE. Sushi Zanmai, Garden…..



KUIH RAYA

Dengan hanya bermodalkan rm50 seorang ( ALONG, YAN, MAMA) kami berjaya menyiapkan 5 jenis kuih dalam masa 2 hari. Yan “join” buat kuih..

:: London almond :: Tart Nenas :: Semperit :: Famous Amous Cookies :: Oat Cookies ::


FELTRO FELT

Hairclips

Ada beberapa order bulan ni. Semoga business kecil-kecilan Ad semakin berkembang . Amin




Adzani Adnan Quote

: Mudah-mudahan... amiinn....

I am ...
Adzani aka a'd...


07 August, 2011

41th entry > Alhamdulillah :: Part 1 ::

Syukur ke hadrat ilahi...
Tahun 2011 betul-betul memberi sinar dalam hidup..





Dari segi familia...
: Alhamdulillah semuanya berjalan lancar. namun keluarga kak long di dugaan Nya dengan cubaan ibu mertua masuk ke hospital. (semoga di permudahkan)

Dari segi kawan-kawan....
: Tahun ni ada antara mereka yang sambut puasa berDUA, berTIGA, berSUAMI .....
: Semakin erat ikatan persahabatan sesetengah kerna menggunakan teknologi sekarang antaranya BBM & TWITTER.....:)

Dari segi kewangan..
: Telah berjaya mengKONTROL diri dari menjadi "PEMBOROS"...
: Gaji juga semakin tersenyum, rezeki untuk d kongsi bersama keluarga...
: Segala permbayaran berjaya di byr pada awal bulan..
: Pelaburan jugak sudah sentiasa di ketepikan..

Dari segi pekerjaan..
: Semakin mencabar , kerna semakin rmai click..
2 tahun bersama FERUNI semakin rancak hidup ..




Dari segi ehem-ehem..
: yeah we did it... we have been more stonger . :P



Adzani Adnan Quote

: syukran.... jangan lupa pada Yang Esa~

I am ...
Adzani aka a'd...

26 July, 2011

40th entry > PUASA-PUASA SUNAT DAN HARI-HARI YANG DIHARAMKAN DAN DIMAKRUHKAN BERPUASA

PUASA-PUASA YANG DIMAKRUHKAN

"PUASA HARI JUMAAT ATAU HARI SABTU ATAU HARI AHAD SEMATA-MATA"

Adalah makruh berpuasa pada hari Jumaat satu satunya sahaja tanpa di sambung sebelum atau sesudahnya dengan puasa yang lain. Diriwayatkan daripada Ibnu Abbas Radhiallahu ‘anhu berkata, telah bersabda Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam:

Maksudnya: "Jangan kamu berpuasa pada hari Jumaat sahaja."
(Hadits riwayat Ahmad)

Tetapi jika digabungkan puasa hari jumaat itu dengan satu hari puasa yang lain sama ada di sebelumnya atau sesudahnya, maka tidaklah dihukumkan makruh. Diriwayatkan daripada Abu Hurairah Radhiallahu ‘anhu berkata, aku mendengar Rasulullah Shallahu ‘alaihi wasallam bersabda :

Maksudnya: "Jangan berpuasa salah seorang daripada kamu pada hari Jumaat melainkan (dia berpuasa) sehari sebelumnya atau selepasnya."
(Hadits riwayat Bukhari)

Adapun dihukumkan makruh hanya berpuasa sehari semata-mata pada hari Sabtu kerana hari itu adalah hari yang diagungkan oleh orang-orang Yahudi. Diriwayatkan daripada Abdullah bin Busr daripada saudara perempuannya sesungguhnya Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda:

Maksudnya: "Jangan kamu berpuasa pada hari Sabtu melainkan apa yang telah difardhukan Allah ke atas kamu. Jika seorang daripada kamu tidak mendapati (pada hari itu apa-apa makanan) melainkan satu kulit anggur atau ranting pokok, maka hendaklah dia memamahnya. (supaya kamu tidak dinamakan berpuasa pada hari itu)"
(Hadits riwayat Tirmidzi)

Maka oleh kerana itu juga dimakruhkan hanya berpuasa sehari semata-mata pada hari Ahad kerana hari itu adalah hari yang diagungkan oleh orang-orang Nasrani. Diriwayatkan oleh An-Nasa‘i bahawa hari-hari yang paling banyak Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam melakukan puasa ialah hari Sabtu dan Ahad (dengan bergabung), dan baginda bersabda:

Maksudnya: "Sesungguhnya Sabtu dan Ahad adalah dua hari raya bagi orang-orang musyrik dan aku suka supaya aku menyalahi mereka." (Lihat Mughni Al-Muhtaj 1/603 dan Tuhfah Al-Muhtaj 3/458)

Jika dilakukan puasa dua hari tersebut (Sabtu dan Ahad) bersama-sama atau didahului puasa hari Sabtu itu dengan berpuasa pada hari Jumaat atau disambung puasa hari Ahad itu dengan berpuasa pada hari Isnin, maka tidaklah dihukumkan makruh kerana sedemikian itu tidak diagungkan oleh mana-mana kaum.

Dihukumkan makruh berpuasa sehari semata-mata pada tiga hari tersebut (Jumaat, Sabtu dan Ahad) apabila tidak ada sebab lain yang dianjurkan untuk berpuasa. Apabila ada sebab lain yang menganjurkan untuk berpuasa seperti bertepatan hari tersebut dengan puasa hari Arafah, ‘Asyura’ atau hari tersebut bertepatan dengan puasa orang yang melakukan puasa Nabi Daud (berpuasa sehari dan berbuka sehari) atau ia melakukan puasa pada hari tersebut kerana puasa qadha atau nazar, tidaklah dihukumkan makruh. Diriwayatkan daripada Abu Hurairah Radhiallahu ‘anhu daripada Nabi Shallallahu ‘alaihi wasallam berkata:

Maksudnya: "Jangan kamu mengkhususkan pada malam Jumaat untuk mendirikan sembahyang (malam) daripada malam-malam yang lain, dan jangan kamu mengkhususkan pada hari Jumaat untuk berpuasa daripada hari-hari yang lain kecuali satu puasa yang (kebetulan bertepatan) seorang di antara kamu berpuasa (pada hari itu)." (Lihat Mughni Al-Muhtaj 1/603, Fath Al-‘Allam 4/165 dan Syarh Shahih Muslim 4274)
(Hadits riwayat Muslim)

PUASA SEPANJANG TAHUN SELAIN DUA HARI RAYA
DAN HARI-HARI TASYRIQ

Adalah makruh hukumnya berpuasa sepanjang tahun selain dua hari raya dan hari-hari Tasyriq bagi sesiapa yang takut akan kemudaratan atau terabai hak sama ada yang wajib atau yang sunat. Diriwayatkan daripada ‘Atha bahawa Al-‘Abbas, seorang ahli syair mengkhabarkan kepadanya bahawa dia mendengar Abdullah bin ‘Amr Radhiallahu ‘anhuma berkata:

Maksudnya: "Telah sampai kepada Nabi Shallallahu ‘alaihi wasallam bahawasanya aku terus menerus berpuasa dan mengerjakan sembahyang malam. Sama ada baginda mengutus seseorang kepadaku (untuk berjumpa baginda) atau aku sendiri yang menemui baginda.

: Maka baginda bersabda: "Benarkah adanya dikhabarkan bahawa engkau berpuasa dan tidak berbuka dan engkau mengerjakan sembahyanag malam dan tidak tidur? Puasalah sehari dan berbukalah sehari, dan dirikanlah sembahyang malam dan tidurlah, sesungguhnya bagi dua matamu ke atasmu mempunyai bahagian hak dan sesungguhnya bagi dirimu dan keluargamu ke atasmu mempunyai bahagian hak"

: Dia berkata: "Sesungguhnya aku mempunyai kekuatan untuk mengerjakan sedemikian" Baginda bersabda: Berpuasalah seperti puasa Nabi Daud ‘Alaihissalam"

: Dia berkata: "Bagaimana (puasa Nabi Daud ‘alaihissalam)?" Baginda bersabda: "Beliau berpuasa sehari dan berbuka sehari dan dia tidak lari apabila bertemu musuh (tetap segar dalam menghadapi musuh di medan pertempuran)

: Dia berkata: "Aku harus bagaimana (dalam hal ini) wahai Nabi Allah?" ‘Atha berkata: "Aku tidak mengetahui bagaimana disebut perihal puasa sepanjang masa".

: Nabi bersabda sebanyak dua kali: "Tidak dianggap berpuasa sesiapa yang berpuasa sepanjang masa."

(Hadits riwayat Bukhari)

Tetapi bagi sesiapa yang tidak takut akan kemudaratan dan perkara-perkara yang boleh membawa kepada pengabaian hak-hak, tidaklah dihukumkan makruh berpuasa bahkan disunatkan. (Lihat Mugni Al-Muhtaj 1/603 dan Fath Al-Allam 4/165)


PUASA YANG DIHARAMKAN

Puasa yang diharamkan itu ialah:

Puasa pada hari raya Aidilfitri, Aidiladha dan hari-hari Tasyriq

Adalah diharamkan berpuasa pada hari raya Aidilfitri dan hari raya Aidiladha dan pada hari-hari Tasyriq (11, 12 dan 13 Zulhijjah). Daripada Abu Hurairah Radhiallahu ‘anhu berkata:

Maksudnya: "Sesungguhnya Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam menegah berpuasa dua hari iaitu hari raya Adha dan hari raya fitri."
(Hadits riwayat Muslim)

Manakala daripada Nubaisyah Al-Hadzali berkata, telah bersabda Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam:

Maksudnya: "Hari-hari Tasyriq adalah hari-hari makan dan minum (bukan hari berpuasa)."
(Hadits riwayat Muslim)

Puasa pada hari Syak dan hari-hari separuh yang kedua bulan Sya‘ban

Adalah haram berpuasa sunat pada hari Syak iaitu pada 30 haribulan Sya‘ban yang tersebar berita di kalangan orang bahawa anak bulan Ramadan telah dilihat, akan tetapi tidak disabitkan oleh hakim (pemerintah) kerana tidak dipersaksikan penglihatan anak bulan itu oleh seorang yang adil atau ianya dipersaksikan oleh dua orang kanak-kanak atau beberapa orang perempuan atau seorang hamba atau seorang fasik. Jika tidak ada tersebar berita tersebut maka tidaklah dikatakan pada hari itu adalah hari Syak bahkan ia adalah termasuk hari-hari daripada bulan Sya‘ban. Begitu juga adalah diharamkan berpuasa sunat pada hari-hari separuh yang kedua bulan Sya‘ban (16 hingga 30 Sya‘ban) tanpa ada sebab. Diriwayatkan daripada ‘Ammar bin Yasir berkata: (Lihat I‘anah Ath-Thalibin 2/309 dan Al-Qamus Al-Fiqhi 201)

Maksudnya: "Barangsiapa yang berpuasa pada hari yang syak padanya manusia (hari Syak) maka sesungguhnya dia telah menderhakai Abu Al-Qasim Shallallahu ‘alaihi wasallam."
(Hadits riwayat Tirmidzi)

Manakala diriwayatkan pula daripada Abu Hurairah Radhiallahu ‘anhu berkata, bahawa Rasulullah Sallallahu ‘alaihi wasallam bersabda:

Maksudnya: "Apabila telah masuk separuh bulan Sya‘ban maka janganlah kamu berpuasa."
(Hadits riwayat Abu Daud)

Jika seseorang itu berpuasa pada hari Syak atau pada separuh kedua bulan Sya‘ban dengan ada sebab seperti puasa qadha, nazar dan kaffarah atau kebetulan bertepatan hari syak itu dengan puasa yang pada adatnya dia berpuasa seperti puasa hari Isnin dan Khamis dan puasa sehari dan berbuka sehari atau dia telah berpuasa pada 15 Sya‘ban dan berterusan puasanya itu tanpa berbuka hingga ke hari Syak, maka baginya dibolehkan berpuasa pada hari Syak dan separuh kedua bulan Sya‘ban itu. Diriwayatkan daripada Abu Hurairah Radhiallahu ‘anhu berkata, telah bersabda Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam: (Lihat I‘anah Ath-Thalibin 2/309 dan Fath Al-‘Allam 4/151-152)

Maksudnya: "Jangan kamu dahului bulan Ramadan itu dengan berpuasa sehari dan juga dua hari melainkan puasa seseorang yang (kebetulan bertepatan) dia berpuasa (pada adatnya hari itu).

(Hadits riwayat Muslim)

Puasa seorang isteri tanpa keizinan suaminya yang berada di dalam negeri

Adalah haram bagi seorang isteri berpuasa sunat atau puasa qadha muwassa‘ (yang mempunyai masa yang panjang lagi untuk diqadha) tanpa keizinan suaminya yang berada di dalam negeri. Ini adalah berdasarkan hadits yang diriwayatkan daripada Abu Hurairah Radhiallahu ‘anhu, daripada Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda: (Lihat Tuhfah Al-Muhtaj 3/461)

Maksudnya: "Janganlah seorang perempuan (isteri) berpuasa sedangkan suami ada (di dalam negeri) melainkan dengan keizinan suami; dan janganlah dia mengizinkan (orang lain) masuk rumah suami sedangkan suami ada, melainkan dengan keizinan suami; dan apa pun yang dia nafkahkan dari hasil kerja suami tanpa perintah suami, maka separuh pahala itu adalah bagi suami."
(Hadits riwayat Muslim)

Demikianlah disebutkan puasa-puasa yang sunat, makruh dan haram. Di antaranya ada yang dihubungkan hukumnya sama ada sunat, makruh dan haram dengan bersempenakan hari-hari tertentu dan ada pula dihubungkan hukumnya sama ada sunat, makruh dan haram dengan keadaan diri orang yang berpuasa. Semoga ia akan menjadi panduan dan rujukan ringkas dalam mengerjakan ibadah puasa-puasa sunat sepanjang tahun.



Adzani Adnan Quote

: mari share beramai-ramai ~

I am ...
Adzani aka a'd...


14 July, 2011

39th entry > July_Marcom_Party

Bulan Julai...
Marcom Department paling ramai yang sambut birthday..

Makin membesar department semakin meriah, and alhamdulillah semua boleh get a long very-very well... wee... Happy Bithday frenz.. :)

enjoy de shoot :P
oppss.. Our bos : willis not around... so no picture of him.. ~lalalalala


14TH : Ain / 16th : Willis /20th : Gina / 27Th : Nicole

Ainzatul Husna @ Ain
Interior Designer
mummy to Ranaa, lilltle cute girl, 5 months already


Nicole
Graphic Designer
Graduate form UTAR
Still new and learning with her senior.. Ah Ong..


Mun Jing Kwan @ Gina
Marketing Executive
Getting married this year


Stephen
Interior Designer / Graphic Designer
SENIOR... of FERUNI ..:p
not his birthday but still over....




Adzani Adnan Quote

: Each year, Marcom grow much-much more mature.....


I am ...
Adzani aka a'd...

12 July, 2011

38th entry > FELTRO FELT

My little Hand-made Stuff....

Here some design from my luvly customer aka my friends..
Thanx guys for supporting me .. :)

FACEBOOK : FELTRO FELT

"LIKE" FELTRO FELT FAN PAGE'S




: car :

: flower c/w heart :

: alien :

: burung hantu :

ROKUSTPES CREW




Adzani Adnan Quote
:rezeki halal insyallah ada di mana2 shaja.. amin..


I am ...
Adzani aka a'd...



11 July, 2011

37th > Silent is Golden

at certain age, we call ''DARAH MUDA"

its cannot be control..
once its been ''OUT"... must be "LOUD"...




hmm... cool ad..cool...
lets learn how to control it..
Insyallah.. everything gonna be just fine..

.............................................................................

Question:What will you do if u....angry....?? not agry bird ok..:p


Adzani Adnan Quote

:tenkiu encik sbb calm me mse sye down.. ~_<


I am ...
Adzani aka a'd...

16 June, 2011

36th entry> Healthy Life For Future


Tik Tok Tik Tok...
hahahaha.. xde kne mengena dgn post...
me DIET..? jeng..jeng..
sumenya gara-gara gambar yg fiza tagged mse weds intan..
( oh menn.... am i that fat...????)

then bermula edisi tuk menguruskn badan..

plus keadaan kerja yg mostly di office kurangnye pembakaran lemak, dan juga peningkatan umur membuatkn ME..yes myself.. nk menjaga food..

atleast mkn yg healthy food...
a big thanks to my luvly friend BELLE & YAN yg bagi tips.. :)
.....................................................................................................

TIPS FROM MY DEAR FRIEND - BELLE


1st 2 weeks

-gantikan semua jenis air dgn plain water-

-but must breakfast every day -

:: oat,nestum letak air panas then letak kismis or prune or any fruits.

3rd week,

-no sugar-
:: no choc,candy,ape2 yg sugar :)

4th week

-ganti all the white rice-

:: brown rice,roti wholegrain.or anything

1...2..3..4.. step by step

-no more air kotak,tea,coke.etc, cut snacks-

-oat,nestum,roti wholegrain.0%yogurt.yg yogurt kecik2 tu,biscuit, buah

-air jus dlm bot pun is no no.(belle ckp.. :P) sbb sugar die tinggi blend je buah

:: kne minum air buah everyweek yg auntie buat dkt office :)


others menu :

mkn lauk2 no nasi +sayur banyak, amik ikan instead of ayam

kalau g mamak.choose roti naan,tosei or capati.instead of roti canai or roti bakar.

......................................................................................................................

FROM YAN :

sehari only - 2000 kalori - we needs...

Murtabak/mutton - 1 piece - 722 kalori
Cheese Cake - 1 slice - 400 kalori
Roti Telur & Dhal - 1 piece & 1/2 cup - 414 kalori
Laksa Kari - 1 bowl - 589 kalori
Nasi Lemak - 1 complete - 644 kalori
Mee Goreng Mamak - 1 plate - 660 kalori
Mee Rebus - 1 plate - 556 kalori
Mee/Bihun Goreng - 1 plate - 510 kalori
Kuey Goreng Kerang - 1 plate - 743 kalori
Mee Wantan - 1 plate - 409 kalori
Laksa Penang - 1 bowl - 436 kalori
Mee sup - 1 bowl - 381 kalori
Nasi Briyani Kambing - 1 plate - 587 kalori
Nasi Minyak + Rendang Daging - 1 plate - 664 kalori
Nasi Campur + 3 dish - 1 plate - 620 kalori
Nasi Ayam - 1 plate - 600 kalori
Nasi Goreng Biasa - 1 plate - 637 kalori
Nasi Claypot - 1 bowl - 898 kalori
Sotong goreng tepung - 1 small plate - 630 kalori
Sup Krim - 1 rice bowl - 375 kalori
Cheese burger with extra beef - 1 whole - 438 kalori
Fried fish cake with bun - 1 whole - 433 kalori
sundae chocolate - 1 cup - 380 kalori
Apple Pie - 1 piece - 260 kalori
Cheese & meat sauce - 1 small plate - 444 kalori
sandwich chicken salad - 1 whole - 481 kalori
Pasembur - 1 plate - 752 kalori
Rojak Buah - 1 plate - 443 kalori
teh tarik - 1 glass - 83 calori (if you take 4 cups a day, it will equal to 1 1/2 bowl rice




Adzanin Adnan Quote
:tenkiu sebab bagi tips

I am ...
Adzani aka a'd...



08 June, 2011

35th entry > BBQ

Majlis gathering makan-makan bersama teman-teman...


lokasi kejadian :)

...................................................................................................

MENU by YANA & YAN :

Ayam - Udang - Sotong - Kentang - Daging
.............................................................................................


POT LUCK item by others



1. NUGGET & FISH BALL - by ZURA & ALANG
2. KEROPOK (confirm) - by Ida & Usuff
3. Munchy2 - by Ai Yee
4. Ice Cream - by Yan & Nadea
5. Minuman - by Mimi
6. Pinggan, cawan plastik, plastik sampah & potatoes salad - by K.Teh
7. Coselow & Buah - by Ad & Mizi
8. Chess Cake - by Lisa
10. Dadih - by Shahfiq
11. Satay - by Fendy






CONFIRM:
ayie . fendy . lisa . ad . mizi . ida . usop . akmal . yana . yan . shahfiq .
kak teh & frenz . Mimi . nadea . zura . alang . Shasha . Shak .
idris



p/s: w/pun banyak halangan jadi mse2 terakhir thanx every1 for supporting each other.. thx to usop jdk tukang amik gmbr.. :)


Adzanin Adnan Quote
: i love my frenz

I am ...
Adzani aka a'd...



29 May, 2011

34th entry > SAWAN PINK

today shopping with mr.tarzan


birthday gift from him



okey SAWAN PINK... this is really not me..
he seriusly trying to get me INTO this colour.
(for sure green still my favourite)

many people surprise when i in pink..
yela mne x even pesan kt sume org..
" korang kalau beli present kaler pink, mmg ak campak jew...."

teeeeeet...
skali MR.TARZAN boli daaaa.. - accept... ha3x....


tp skunk makin menjadi2 plak SAWAN PINK nih..
sume benda abih die nk ad beli pink
ok stop ad.. enough...
thanx for de present & gift & 'pau things'...



saya nak kaler HIJAU balik ok.... PLEeeeeassseeeee....



p/s: pape pun sye sawan kasut.. VISS SALE.. beli 1: 30%, beli 2: 50 %. korang sawan x..? ha3x

adzani adnan quote:
::i love GREEN.....

I am....
Adzani @ a'd....




25 May, 2011

33th entry > Blog using BB


the simple way to post "NEW POST" using ur BB hp .. :)
nie cara yang paling senang Cik Farah ajar sye...
mekacihhhhh....





step 1 : dashboard > settings


step 2 : Email & Mobile

guys, scroll bawah skit, pegi bahagian Posting Option


step 3 : create ur own name link > save settings

contoh nama di isi dalam box

dekat bahagian Posting Option nih,
la pape name tuk korang post kt hp anti,
pastu save setting... done...

..................................................................

dekat BB pula buka bhgn:

1. email
2. new email
3.create post korang
4.send to email yg korang dh create tuk link blog td

p/s : tuk senang kn diri, korang safe la link tu dgn nickname, easy tuk korang post lenkali..



I am...
Adzani adnan @ A'd....


21 May, 2011

32nd entry > Pulau Aur






Gather kt lrt kj then shoot ke TBS naik bas menuju ke mersing
...................................................................................................................

Day 1 (14 mei)
Sampai di jeti pukul 4pgi
Berehat s`tara menanti mixie
Mkn mse 5jam tbe waktu lunch

= Jeti Mersing, Johor

xtvt = Check in » mkn » snorkeling » dinner




= Pulau Aur view

................................................................................................................


Day 2 (15 mei)
Diberi kebebasan either nk pgi snorkeling or jungle trecking
Most of us p msuk hutan,
nice view d beberapa pit stop plus jln yg suda die simen menyenang



= rantai manusia - games

xtvt= B`fast » games by me » jungle trecking » lunch » snorkeling » bbq


= Jungle Trecking lbh kurang 45 min

= sesi unggun api
Games » soal jawab :)
.......................................................................................................

Day 3 (16 mei)
Hari terakhir di pulau, msing2 mle resah sbb nk blik kl plus perjalanan bot yg lme

xtvt = snorkeling » lunch > check out

Bergerak pulang. Dlm bot sesi bgi hadiah survenior tuk sume org and hadiah for games.

Berkenalan dgn 2 adik beradik linda & Adila
yg kebetulan mengikuti trip kami juga w\pun lain group.

Pertama kali holiday trip bagi sesetengah kwn. Kte smakin rpt. Mission berjaya



= Geng-geng yang memeriahkan suasana :)

Adzani aka a`d
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.


30 April, 2011

31st entry > Exercise A Bit

29 april 2011
Friday nite

Yeeeaaay its friday nite agains
And as usual if I free let's exercise every1 hehehehe

Playing badminton with officemate at pj court

- stephen with his OVER face.. hehehehe-

» Play with fun
» Play for healtht
» Play to release tension

- Jack and Harry -


Hahahaha
I have fun
A loooooottsssss....

- op coz my feet lor -


Neway I win 3 game and 1 game kalah lor. Heheheh
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.